Voorbespreking Scenario

Voorbespreking Scenario

Voorbespreking Scenario
  • Agendainfo:
  • Startdatum: 19 april | 2018
  • Einddatum: 19 april | 2018
  • Tijd: 9:30 - 11:15
  • Locatie: Rolduc
  • Deelname kosten: N.v.t.
  • Delen:

Natuurlijk verklappen we niet alles, maar lichten we een tipje vd sluier op om jullie een idee te geven wat er gaat gebeuren in het scenario van symposium "Be Aware".

 

Scenario Beschrijving

Vorig jaar kwam uit de evaluatie dat er sterk behoefte was aan een keten oefening over Terrorisme. Vervolgens is met onze keten partners besloten om de aanslag van Bataclan in Parijs als voorbeeld te nemen. Dit betekend dat vanaf de tribune zowel de aanslag, de gijzeling en het ontzetten v.d. gegijzelden live en realistisch te volgen is. Inzet is er zowel  van  GGD , Politie , Brandweer  uit de gehele Euregio, maar ook de speciale eenheid van het Nederlandse leger voor terroristische gijzelingen (DSI)  zal tonen hoe ze met dit soort vreselijke toestanden omgaan. Mogelijk dat zelfs de Duitse reddingshelikopter komt. Conform het voorbeeld van de aanslag op de Bataclan in Parijs vallen er zeer veel slachtoffers zowel licht als zeer zwaar gewond. De procesgang hoe op een dergelijke rampplek de gewonden verzorgd worden in de Cold en Hot Zone zal goed te zien zijn.

Daarnaast is er door de grote hoeveelheid van slachtoffers natuurlijk ook veel paniek ontstaan op de SEH’s  rondom de rampplek  vooral omdat de licht gewonden sneller ter plekke waren en  natuurlijk grote problemen hadden met het feit dat hun behandeling onderbroken moest worden voor de zwaar gewonden. Dit heeft op de betreffende SEH's voor veel stress gezorgd.

Om ook dat te oefenen richten we in samenwerking met het Zuyderland MC een SEH op, in de aula  Minor van Rolduc. Hier word vervolgens de acute zorgverlening rondom de 30 (lotus) slachtoffers van alle categorieën nagebootst.

Ook dit is voor het publiek (we gaan met zijn allen vanaf  de  Tribune daar naar toe )goed te volgen.

 

Onderzoek: Hormonale reactie bij acute zorgverleners in een stressvolle situatie.

Omdat er steeds meer aanwijzingen komen dat de stresshormonen  adrenaline en cortisol voor veel acute gezondheidsproblemen zorgen, gaat er een groot stress onderzoek plaatsvinden bij alle groeperingen aanwezig bij de oefening.

Dit betekent dat er op verschillende momenten bloed geprikt gaat worden om de spiegels van deze stresshormonen te bepalen. Uit onderzoek blijkt dat 10 uur na een stressvolle situatie deze spiegels maximaal zijn. Verpleegkundigen vanuit het Zuyderland MC zullen bloed afnemen voor, vlak na en 10u na het scenario.

Deelname aan dit onderzoek is op vrijwillige basis. Persoonlijke uitslagen worden beschikbaar gesteld aan de deelnemers. 

Voorlopige uitslagen van het onderzoek zullen op vrijdag besproken worden door de Specialist Klinisch Chemicus, Mathie Leers van het Zuyderland MC. Vanuit Europa is er belangstelling voor dit onderzoek, aangezien het nog nooit in deze opzet is uitgevoerd. Hopelijk vloeit er een mooie publicatie uit voort.

Verplichte inschrijving voor symposium bij deelname onderzoek.

Formulier voor deelname onderzoek 

 

terug naar de agenda